Toplu Konut, Otel, Ofis Bloğu, Hastane, Proses, Okul ve Resmi Kurum Binaları gibi çeşitli yapıların Merkezi Kazan dairelerinde, bir adet veya “Birlikte çalışan, Bir adetten fazla” ısı kaynağından alınan ısıtma enerjinin, birbirinden bağımsız alanların ihtiyacını karşılayacak şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir yöntemdir.
Merkezi ısıtma sistemleri, 2.000 m2 nin üzerinde kullanım alanı olan yapılarda kullanımı zorunludur. 2.000 m2 alanın altında kalan binalarda da uygulanması hem yakıt tasarrufu hem de mimari açıdan tercih edilebilir. Binanın bulunduğu şartlara göre, Isı transferinde kullanılan akışkanlardan buhar, hava ve su tercih edilebilir. Isı kaybının oluştuğu alanların ısıtılabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanabilmesi bir merkezi ısıtma sistemi üzerinden gerçekleşir. Isınması sağlanmış olan akışkan, özel borularla akışkan ve sikülasyon pompaları vasıtasıyla ısı transfer noktalarına yollanır.
Transferin sağlanabilmesi için birkaç farklı ısı değiştirici kullanılabilir. Bunlardan birkaçı Isı apareyleri, fancoil, Kanal, Yerden ısıtma boruları ve radyatör dür. İleticiler, üzerlerindeki mevcut ısıyı bulundukları ortama konveksiyon bir yöntem kullanarak bırakırlar. Kullanım sıcak suyu, Isı kaynağından gelen sıcak su ile direkt olarak temas etmeden bir ısı değiştiriciden geçirilerek (Boyler, eşanjör v.b.) kullanılır. Kullanım sıcak suyu için sirkülasyon pompası ve genleşme tankları hijyen tip kullanılır.
Kaskad Merkezi Isıtma Sistemi Nedir?
Kaskad sitem, Toplam Isıtma yükünün 1’den fazla kazana bölünerek ihtiyaca göre oransal olarak diğer kazanların devreye girmesini sağlar. Yakıttan tasarruf sağlanmasının yanı sıra kazanların ve dur-kalk azalması sebebi ile brülör ve kazanların ömrünü uzatan bir sistemdir. Tek başına kazanlardan oluşmaz. İyi bir teknolojiye sahip kazan panellerin de olduğu otomasyon gereklidir. Yer tipi ve duvar tipi Yoğuşmalı kazan olmak üzere iki farklı tip bulunmaktadır. Duvar tipi kazan sistemleri belli bir kapasiteye kadar avantajlıdır. Yer tipi olan kazanlar da kendinden yoğuşmalı ve harici yoğuşmalı eşnjörlü olanları bulunmaktadır. Hepsinin kendine özgü avantajları vardır. Özellikle kapasitenin bölünmesi, yakıt tasarrufunun bir tarafa diğer önemli konu kazanın yedeklenmiş olmasıdır. Kazan veya ekipmanların arızalanması durumunda diğer kazanların çalışmaya devam etmesiyle konforun veya İmalatın devam etmesi sağlanabilir.
Merkezi Isıtma Sistemlerinde Fatura Nasıl Hesaplanır?
Merkezi ısıtma sistemleri çerçevesinde hesaplama işlemleri belirli bir formül üzerinden yapılmaktadır. Buna göre ilk olarak tüketim miktarı dikkate alınır. Yani toplamda ne kadarlık bir harcamanın yapılmış olduğu bilinmelidir. Ardından ise metrekareye bunun bölünmesi gerekmektedir. Ortaya çıkan meblağ, daire sayısına göre pay edilir. Bu sayede ne kadar ödeme yapılacağı netleşmiş olacaktır.
Merkezi Isıtma Sistemleri Avantajları Nelerdir?
Telif Hakkı © 2024 Konforsis Mekanik - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.