Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla akışkan basıncının önemli olduğu sistemlerde basıncın yükselmesi durumunda, basıncı düşüren ya da tehlikeli durumlarda basınç akışının iletişimini kesen araçtır. Günümüzde kullanılan vanalar, sadece sıvı akışını kontrol etmez, akışın debisini, basıncını, yönünü ve borunun içinden geçen gaz, çamur ya da kuru materyalleri kontrol eder.
Vanalar, çeşitli amaçlar için farklı boyutlarda ve farklı malzemelerden üretilebilir. Vanaların kendi içlerinde, radyatör vana, selonoid vana, şiber vana, küresel vana, termostatik radyatör vana, flanşlı vana, olarak çeşitlere ayılır. Vanalar, günümüzde geniş kullanım alanlarına sahiptir. Vanalar vana tipine göre, -270 °C düşüklükteki sıcaklığa ve 7000 bar seviyesindeki basınca kadar kullanılabilmektedir. Vanalar bağlantı bakımından, flanşlı, dişli ya da kaynaklı olabilir. Günümüzde kullanılan vanaların çoğunluğu el kumandalıdır. Mekanik ve dişli mekanizma ile kullanılan vanalar da mevcuttur.
Küresel Vana Özellikleri
Paslanmaz vanalar, çeşitlerine göre farklı model ve sınıflara ayrılır. Bunlar;
Paslanmaz vana çeşitleri kalite bakımından iki sınıfa ayrılır. Bunlar; 304 kaliteli vana ve 316 kaliteli vanadır.
304 Kaliteli Vana: Çoğunlukla, sıvı ve akışkan madde gruplarında kullanılır. 304 vanaları, düşük karbon ve düşük kromlu yapısı yapısı sayesinde, çok fazla kullanım alanına sahiptir. İçerdiği %18 krom ve %8 nikel oranı ile östenit paslanmaz çelik sınıfına ait maddelerden oluşmuştur.
316 Kaliteli Vana: Çoğunlukla kimyasal akışın sağlandığı hatlarda kullanılır. 316 Kaliteli vanalar, aşındırma gücü yüksek olan deniz suyu ve petrol gibi maddelerin akışında transfer işlemini gerçekleştirir. Bu vanalar, demir ve krom oranları oldukça yüksek maddelerden üretilir.
Bu vanalar genellikle basıncın 16-100 Bar olduğu akışlarda kullanılır. Bu vanalarda akışlar, delinmiş küreler ile karşıdan karşıya transfer edilir. Paslanmaz dişli vanalar, gövdelerinin parça sayısına göre 2 ve 3 parçalı olarak ayrılırlar.
Paslanmaz kelebek vanalar çoğunlukla, gıda ve kimyasal tesislerde bulunan hatlarda kullanılmaktadır. Bu vanaların kurulduğu hatlar, çok fazla hijyenik olmalıdır ve bu sebeple hijyenik uç parçaları (fittings) ile birlikte kullanılır.
Çalışma şekilleri küresel vanalara benzer fakat küresel vanaların dayanamayacağı basınçlarda çoğunlukla flanşlı vanalar kullanılır. Flanşlı vanalar, basıncın çok yüksek olduğu alanlarda kullanılır.
Sıcak ve soğuk su tesisatlarında basıncı yüksek olan hava ve aşındırıcı özelliğe sahip olmayan akış sistemlerinde kullanılır.
Küresel Vanalar
Çekvalf
Flatör Vanalar
Şiber vana grupları
Mini Küresel Vanalar
Radyatör Vanaları
Termostatik Vanalar
Kollektör Vanaları
By-Pass bağlantı kollektörleri
Emniyet ventli basınç düşürücü
Vana fiyatları, vana katalog, kondenstop katalog, Kompansatör katalog için bizimle irtibata geçin.
Telif Hakkı © 2024 Konforsis Mekanik - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.