Doğalgaz kazanı kurulumunda kullanılan tesisat ekipmanları kazan performansı ve ısıl konforun sağlanması için uygun seçilmelidir. Mümkün olduğunca bu ekipmanların hepsi kullanılmalıdır. Bu ekipmanlar nedeniyle ilk yatırım maliyeti biraz artsa da uzun ömürlü bir kullanım ve yakıt tasarrufu için önemlidir. Peki bu tasarrufu nasıl sağlıyor? Bunu ürünlerden sonra açıklayacağız.
Denge Kabı
Doğalgaz kazanı tesisatın içinde dolaşan akışkan belli bir miktar ısıyı kaybederek tekrar kazana geri dönmektedir. Bu ısı kaybı nedeniyle kazan giriş ve çıkışında sıcaklık farkları oluşturmaktadır. Oluşan bu sıcaklık farkı kazan için tehlikeli olabilmektedir. Yani kazanda ısıl gerilmeler meydana getirmektedir. Bu da kullanım ömrünü azaltmaktadır. Denge kabının görevi ise kazan geri dönenen su ile kazanda çıkan sıcak suyu bir miktar karıştırarak ısıl dengeyi korumaktır. Denge kabı, kazan devresi ile ısıtma devresi arasında hidrolik dengeyi sağlar. Yerden ısıtma veye diğer ısıtma sistemleri farketmeksizin tekli ve kaskad sistemlerde kullanılabilir.
Hava Ayırıcı
Doğalgaz kazanı tesisatında dolaşan su sıcaklık sebebiyle bir miktar buharlaşmaktadır. Bu da boruların içinde hava kabarcıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hava tesisatın ve kazanın ömrünü düşürmektedir. Tesisattaki hava aşağıdaki sorunlara neden olur;
· Ses
· Korozyon
· Cihazlarda verim düşüklüğü
· Servis sıklığı
· Pompa problemleri
· Tesisatın belirli bölümlerinde ısınmama, sirkülasyon bozuklukları
Bu nedenleri önlemek için hava ayırıcı kullanılmalıdır. Tesisattaki %2 oranındaki
havanın pompa verimini %50 oranında düşürdüğü pompa üreticileri tarafından açıklanmaktadır. Bütün cihazlarımızı bu kadar etkileyen hava asla ihmal edilmemeli ve mutlaka tesisattan ayrıştırılmalıdır.
Hava Purjörü
Purjörler ısıtma sistemlerin tesisatta biriken havayı almak amacıyla kullanılan açma-kapama elemanıdır. Genellikle hava purjörleri tesisatın en üst noktasına veya tesisatın son noktasına konulmaktadır. Hava purjörü kullanılmadığı takdirde sistemde aksaklıklar oluşabilmektedir. Otomatik veya manuel olarak kullanılan tipleri vardır.
Pislik Tortu Ayırıcı
Isıtma ve soğutma tesisatlarında su içinde bulunan kalıntı, tortu ve pislik arızalara, pompa ve diğer ekipmanlarda korozyon, aşınma ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Pislik ve tortu ayırıcı sayesinde bu olayın önüne geçilmiş olmaktadır.
Pislik Tutucu
Boru tesisatındaki sıvı içinde içindeki pislikler ile hareket etmektedir. Bunlar genellikle biriken çamur, montaj sırasında oluşan kaynak çapakları, paslanmış parçalar gibi maddelerdir. Bu pislikler tesisatta bulunan vanalar, pampa vb. elemanların ayarını bozmakta ve elemanlara zarar vermektedir. Pislik tutucular sitemdeki elemanların sağlıklı ve uzun ömürlü çalışmalarına yardımcı olur. Sökmeden kolayca temizlenebilir ve bakımı da kolayca yapılabilmektedir. Pislik tortu ayırıcının tutamadığı daha büyük partikülleri tutmaya yarar.
Genleşme Tankı
Doğalgaz kazanı sıcak su sistemlerinde su 10°C’den 90°C gibi sıcaklıklara çıktığı için su genleşerek başlangıçtaki hacminden biraz daha fazla olacaktır. Sudaki sıcaklığaa bağlı bu genleşmeyi alabilmek üzere genleşme depoları kullanılır. Genleşme tankı (depoları) sistemde basıncın yükselmesini önleyerek sistemin güvenliğini arttırmaktadır.
Boyler
Boylerler kullanım sıcak suyu olarak kullanılmak üzere suyu ısıtan cihazlardır. Kazanda üretilen sıcak suyu (90/70°C ) 45 – 60°C sıcaklıkta su elde edilmektedir. Boylerde ısıtılan su kullanım amacıyla kullanılmaktadır. Yaz ve kış aylarında da çalışmaktadır.
Tesisat Yan Ekipmaları Nasıl Tasarruf Sağlar ?
Öncelikle bu ekipmanların bir çok tipi ve kalite seçenekleri mevcuttur ve her pislik tutucu veya ürünleri aynı şekilde değerlendirmememiz gerektiği belirtmeliyim.
Mesele örnek olarak pislik tortu ayırıcısını ele alalım; tesisatı içerisinde olan veya sonradan oluşan küçük pislik parçalarını yakalayarak kazana veya pompalara gitmesini engeller. Peki durum nasıl tasarruf sağlar? Bu parçacıklar pompa içerisinde girdiğinizde pompanın çarklarına yapışıyor ve zaman ile pompanın dönmesini zorlaştırıyor. Pompa ise aynı performansı sağlayabilmek için daha fazla elektrik çekerek çalışmaya devam ediyor. Dayanma süresinin sonuna gelene kadar elektrik tüketimi katlanarak devam ediyor ve finalde pompa bozuluyor.
Burada ne kadar zarar ettik ? Belki 20 yıl çalışacak olan pompa 7 yıl sonra bozulmuş oluyor. Ve 20 yıl boyunca harcayacağı elektriği belkide 7 yılda harcamış olacak.
Genellikle insanlar elektrik zamlarından dolayı faturaların arttığını düşünüyor evet bu doğru fakat yanlış kullanımlar ile de tasarruf etmediğimizin farkına bile varmıyoruz.
Telif Hakkı © 2024 Konforsis Mekanik - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.