Yenilenebilir enerji; doğada var olan kaynaklardan elde edilen enerji tipidir. Günümüzde enerjinin %80’i kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlarından sağlanmaktadır. Bu kaynaklardan elde edilen enerji yüksek karbon salınımı sebebi ile çevreye zarar vermektedir. Dünya’nın gelecekte daha yaşanabilir bir yer olması için, bu tarz zararlı enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
•Güneş enerji sistemleri
•Rüzgar Enerjisi
•Biyokütle Enerjisi
•Jeotermal Enerji
•Hidroelektrik Enerji
•Hidrojen Enerjisi
•Dalga Enerjisi
Güneş Enerjisi:
Güneş enerjisinden ısı, ışık yada elektrik üretilmesidir. Günümüzde en çok evlerin
çatılarında sıcak su elde etmek için kullanılmaktadır. Bu sıcak su kanallarda gezdirilerek ev ısıtmasında da kullanılabilir. Ayrıca öğrencilerin projelerinde kullanabilecekleri pek çok mini solar enerji sistemleri bulunmaktadır. Bu panellerle güneş enerjisi ile çalışan araba, telefon şarjı gibi projeler yapılabilmektedir.
Rüzgar Enerjisi:
Rüzgarların fazla hissedildiği bölgelerde kurulan rüzgar türbinleri, rüzgardan elde ettikleri kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine çevirir. Elde edilen bu enerjiye rüzgar enerjisi denir. Rüzgar enerjisinden elektrik üretim mantığını anlamak için bu ürünümüzü inceleyebilirsiniz.
Biyoenerji / Biyokütle Enerjisi:
Mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır.
Jeotermal Enerji:
Yer altındaki sıcak su ve su buharından elde edilen enerji kaynaklarıdır.
Hidroelektrik enerjisi:
Akan suların sahip oldukları kinetik enerjiden faydalanarak elde edilen enerjidir.
Dalga/Okyanus Enerjisi:
Deniz kıyılarına kurulacak tribünlerle dalgalardan enerji üretilebilmektedir. Dalgaların türbinleri döndürmesi ile elektrik enerjisi üretilir.
Aslında enerji üretimlerinin çoğunda mekanik bir hareket elektrik enerjisine dönüşmektedir. Sadece bu mekanik enerji kol gücü ile değil su, dalga, buhar yada rüzgar gibi doğal güçlerle elde edilir. Mekanik enerjinin elektrik enerjisine nasıl dönüştüğünü görebilmek için bu ürünümüzü inceleyebilirsiniz.
Piezoelektrik Malzeme:
Basınç ve kuvvet altında elektrik üreten malzemelere piezoelektrik malzeme denir. Bu tarz malzemeler pek bilinmese de kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Piezoelektrik teknolojisine sahip piezo diskleri kullanarak pek çok proje yapabilirsiniz. Yürüyerek telefon şarj etme, sokaktan geçen araç ve insanların hareketleri ile elektrik üretmek gibi pek çok proje piezodiskler kullanılarak yapılmaktadır.
Enerji dönüşümleri ve yenilenebilir enerji çeşitlerinden bazılarını anlayabilmek adına oluşturduğumuz yenilenebilir enerji setimizi inceleyebilirsiniz.
Telif Hakkı © 2024 Konforsis Mekanik - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.